Sezon na szparagi trwa :)
Ja się nimi zajadam. Uwielbiam zielone...
Wyjątkowo dobrze smakują z pieczonym łososiem,
polane obficie sosem z nutą cytryny.
Do tego wielki plus za szybkość przyrządzania tak smacznego dania.
Ledwo się zakręciłam w kuchni a już wszystko gotowe :)
Zaraz wyliżę talerz do czysta :)
Składniki:
1 kawałek łososia
pół pęczka szparagów zielonych
2-3 ziemniaki
1/3 szkl. jogurtu greckiego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru
koperek, kurkuma
sól, pieprz
Wykonanie:
Łososia marynujemy w zalewie z sosu sojowego,
łyżeczki miodu, łyżki soku z cytryny.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy, układamy w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem),
posypujemy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy łyżkę masła.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 25 minut.
W tym czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
Gdy będą miękkie, wyjmujemy je z wody, ale samej wody nie wylewamy :)
Szparagi (obcinamy końcówki) wrzucamy do wody po ziemniakach,
wodę ewentualnie słodzimy 1 łyżeczką cukru.
Gotujemy 5 minut i wyjmujemy na ręcznik papierowy, osuszamy.
Na koniec robimy sos:
W rondelku zagrzewamy 1 szkl. bulionu warzywnego z odrobiną kurkumy.
Jeżeli nie macie wywaru, możecie użyć warzywnej bulionetki
lub łyżeczki przyprawy typu warzywko zmieszanej z wodą.
W oddzielnej szklance łączymy 1/3 szkl. jogurtu z 1/3 szkl. zimnej wody
oraz dwiema łyżeczkami skrobi.
Zawiesinę dobrze mieszamy i powoli wlewamy do wrzącego bulionu.
Mieszamy nieustannie, aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie dodajemy sól, pieprz, suszony koperek
oraz 2 łyżki soku z cytryny.
Sos powinien być kwaskowy w smaku.
Na talerzu układamy ziemniaczki i szparagi.
Na szparagi wykładamy pieczoną rybę
i całość polewamy sosem koperkowo cytrynowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz