Jak przemycić troszkę zdrowej pokrzywy do naszej diety, ale nie koniecznie pic tylko herbatkę?
Postanowiłam pokrzywę zakamuflować w sosie i podać z makaronem.Jest to dosyc ciekawe połączenie, jednak dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne.
dla osób, którym napar z pokrzywy nie smakuje, taki sos będzie za mocno pachniał i smakował zieleniną lub też hmm... sianem :)
Ale porządna dawka wapnia, żelaza, siarki i wielu witamin
w takiej postaci jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Chyba, że masz alergię na pokrzywę, co czasami się zdarza...
Przed Wami zielone spaghetti pokrzywowe :)
makaron spaghetti
2 garści świeżej pokrzywy
1 szklanka bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
50 g fety
50 g fety
ziarenka słonecznika
sól , pieprz
przyprawa typu warzywko
1 łyżka masła
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
W tym czasie pokrzywę myjemy i przelewamy wrząca wodą.
Odcedzamy, odrywamy listki a łodygi wyrzucamy.
Szatkujemy i odstawiamy.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy 2 ząbki czosnku.
Dodajemy poszatkowaną pokrzywę i ser feta.
Chwilę dusimy i zalewamy zimnym bulionem.
Gotujemy ok.10 minut aż pokrzywa zmięknie.
Gotujemy ok.10 minut aż pokrzywa zmięknie.
Doprawiamy solą, pieprzem i warzywkiem.
Zdejmujemy z ognia, przelewamy do wysokiego naczynia
i miksujemy na gładko.
Ponownie wlewamy na patelnię i zagęszczamy zawiesiną wody i skrobi.
Gotujemy aż zgęstnieje.
Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Makaron wyjmujemy na talerz i polewamy sosem.
Można posypać ziarenkami słonecznika lub dyni.
Powiem szczerze, że sos to mega pokrzywowy smak, mimo czosnku i bulionu warzywnego.
Jeżeli lubisz pokrzywę :) będzie smakowało. Jeżeli nie bardzo, pozostań przy herbatce :)
Zielsko górą :P
0 komentarze:
Prześlij komentarz