Subscribe:

Labels

środa, 20 stycznia 2016

Babeczki z bitą śmietaną

Mała porcja wielkiej przyjemności.
Babeczki z kawałkiem batonika w środku.
A na wierzchu bita śmietana z odrobiną kakao.
Wszystko posypane cukrowymi kuleczkami.
Mmmmmmmmmmmm :)



Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka kakao
2 batoniki Kinder Bueno
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
posypka cukrowa


Wykonanie:

Łyżką mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy
i proszek do pieczenia.
Dodajemy jajka i olej.
Łączymy dobrze mieszając.

Piekarnik nastawiamy na 180 st.C.
Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami.
Nakładamy ciasto.
W każdą babeczkę wciskamy kawałek batonika.
Mi zabrakło kostek, więc dałam do kilku dżem gruszkowy.

Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się nie klei.
Jeżeli nie, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


W czasie, gdy babeczki się pieką robimy bitą śmietanę.

Śmietanę przed ubiciem dobrze chłodzimy w lodówce.
Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.
Gdy zgęstnieje, dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz kakao.
Chwilkę mieszamy.

Na ostudzone babeczki kładziemy porcję śmietany i ozdabiamy posypką cukrową.







0 komentarze:

Prześlij komentarz