Subscribe:

Labels

czwartek, 7 stycznia 2016

Pieczony fenkuł w sosie pomarańczowym

Fenkuł czyli koper włoski lub koper słodki.
Pochodzi z rodziny selerowatych.
Niepozorna bulwa kryje w sobie zaskakujący smak.
Pachnie lekko anyżem, smakuje słodkawo i korzennie.
Fenkuł można jeść na surowo, grillować czy zapiekać.
Często wzbogaca się nim smak zup.
Do tego ma szereg właściwości zdrowotnych.
O tym dalej :)
Ja po pierwszym spróbowaniu, uważam fenkuł za jedno z ciekawszych warzyw.
I smakuje super!


Właściwości lecznicze kopru włoskiego:

Fenkuł chroni układ krwionośny, obniża ciśnienie tętnicze
 i wzmacnia układ immunologiczny.
Błonnik w nim zawarty pomaga usuwać metale ciężkie 
i szkodliwe produkty przemiany materii z organizmu.
Jest niskokaloryczny więc idealnie sprawdzi się przy dietach odchudzających.


Do tego pomaga na wzdęcia i problemy żołądkowe.
Wzmaga laktację u karmiących matek, a także, podany jako herbatka dla niemowląt, łagodzi kolki.

 Koper pomaga przy suchym i męczącym kaszlu.
Ma właściwości wykrztuśne,
Ponadto wywar z kopru łagodzi objawy przeziębienia i grypy.

Fenkuł jest wykorzystywany jako środek pobudzający seksualnie i wzmacniający potencję u mężczyzn. Działa relaksująco na nerwy i wzmaga podniecenie.

Smakowo idealnie komponuje się z brokułem, kalafiorem, pomarańczami, gruszkami lub ziemniakami.

Jaki fenkuł to dobry fenkuł? 

Bulwa powinna być twarda i jasna z zielonymi pędami. 
Lepiej nie kupować gumowych i szarych okazów, bo mogą okazać się łykowate po przyrządzeniu.
W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.


Smak tego ciekawego warzywa poznacie, łącząc go z pomarańczem :)

Składniki:

1 bulwa kopru włoskiego
2 pomarańcze
1 cebulka czerwona
olej
pieprz, sól


Wykonanie:

Fenkuł myjemy i kroimy pionowo w paski.
Układamy na brytfance.
Cebulkę kroimy drobno i dodajemy na koper.
Z pomarańczy wyciskamy sok.


Jeżeli do wyciskanego soku wpadnie nam trochę miąższu,nic nie wyjmujemy :)
Kawałki mogą pływać w sosie.
Do wyciśniętego soku dodajemy 2 łyżki oleju,
troszkę pieprzu i soli.
Dokładnie mieszamy.
Polewamy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st.C
i pieczemy 25 minut.



Podajemy z przypieczoną na patelni bułką
lub jako dodatek do obiadu (np.z kaszą lub ziemniakami)





0 komentarze:

Prześlij komentarz