Subscribe:

Labels

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Zupa jaglana z glonami wakame

Oto przykład, jak możemy wzbogacić zupę wspomnianymi wcześniej glonami Wakame i stworzyć sycący, pełen witamin posiłek na chłodny dzień.
Zupa z kaszą jaglaną, buraczkami oraz porcją alg.



Składniki:

wywar warzywny lub mięsny (u mnie: mięsny z kaczki) 2-3 L
1 szkl.suchej kaszy jaglanej
2 buraczki surowe
garstka suszonych glonów Wakame
sól, pieprz


Wykonanie:

Bulion doprowadzamy do wrzenia.
Jeżeli robiliśmy go przed chwilą -zostawiamy warzywa w środku.
Jeżeli używamy bulionu mięsnego - wyjmujemy mięso, pozostawiamy warzywa w garnku.


Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone na kawałki buraki.


Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą, gorącą wodą.
Dodajemy do zupy.
Wszystko gotujemy ok.20 minut, aż kasza napęcznieje.
Pod koniec gotowania wlewamy zakwas buraczany.


Po tym czasie blendujemy zupę na jednolitą masę. 
Jeżeli uważamy, ze jest za gęsta - dodajemy wody i doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie garść glonów Wakame zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut.
Algi zwiększą swoją objętość kilkunastokrotnie.


Odcedzamy napęczniałe glony i dodajemy do zupy.


Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 -20 minut, często mieszając.
Zmiksowana zupa lubi się przypalić :)

Jeżeli lubimy, glony możemy zostawić w zupie.
Ja wolę je usunąć po gotowaniu i korzystać z tego, co z siebie oddały do zupy :)
W razie potrzeby dosypujemy soli, pieprzu.
Podajemy z kleksem śmietany lub gęstego jogurtu.







0 komentarze:

Prześlij komentarz