Subscribe:

Labels

niedziela, 31 stycznia 2016

Gołąbki we włoskiej kapuście

Tradycyjną i najbardziej popularną z polskich potraw są gołąbki z białej kapusty.
Jednak do ich zrobienia możesz wykorzystać także inne rodzaje kapusty,
 np. pekińską albo włoską.
Ja użyłam tej drugiej.
Gołąbki faszerowane mięsem z indyka z ryżem,
zapiekane z sosem pomidorowym.



Składniki:

1 kapusta włoska
1 puszka pomidorów (w kawałkach)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
500 g mięsa mielonego z indyka
100 g ryżu
sól, pieprz


Wykonanie:

Kapustę myjemy. Wycinamy głąb.
Oddzielamy liście, płuczemy.
Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut.
Możemy też liście włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować je i zostawić na 10 minut.


Ryż gotujemy do miękkości wg wskazówek na opakowaniu.
Studzimy i mieszamy z surowym mięsem mielonym.
Wyrabiamy masę, dodając 0,5 szkl. wody.
Dosmaczamy solą i pieprzem wg upodobań.


Sparzone liście wyjmujemy z wody.
Bierzemy jeden mniejszy liść, kładziemy porcję mięsa.
Zawijamy i wkładamy w drugi - większy liść.
Jeżeli liście mają grube łykowate żyłki - obcinamy je, wykrajamy, aby miękko się zwijały.
Formujemy gołąbka i układamy do naczynia żaroodpornego.


Kiedy gołąbki będą gotowe robimy sos.
mieszamy 1 puszkę pomidorów z 0,5 szkl. wody.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, odrobinę soli i pieprzu oraz cukier.
Możemy dodać czosnek i bazylię (wg upodobań).
Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym.
Przykrywamy naczynie pokrywką żaroodporną.


Wstawiamy do zimnego piekarnika.
Nastawiamy temp.180 st.C.
Pieczemy 1,5 godziny.


Jeżeli lubimy gęsty sos na gołąbku możemy go zagęścić.
Wyjmujemy z naczynia gołąbki.
Sos zlewamy do rondelka.
Podgrzewamy.
W 1 szkl. wody rozrabiamy 2 łyżki mąki pszennej.
Dobrze łączymy, aby nie było grudek.
Gdy sos pomidorowy zawrze, wlewamy zawiesinę mąki.
Mieszamy i gotujemy 5 minut do zgęstnienia sosu.
Polewamy gołąbki.

(Poniżej zdjęcie z sosem zagęszczonym)











0 komentarze:

Prześlij komentarz