Subscribe:

Labels

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Hummus

Ciecierzycę możemy przygotować nie tylko w postaci zupy czy dodatku do sałatki.
Jest też niezwykle popularny:
 Hummus.

Hummus to pochodząca z Libanu, popularna na Bliskim Wschodzie, potrawa z ciecierzycy.
Można podawać ją z pieczywem lub pokrojonymi warzywami.

Dla mnie to ten rodzaj dania, które albo kochasz,
albo nienawidzisz od pierwszego kęsa :)

Czy Tobie smakuje?



Składniki:

1 puszka ciecierzycy
pół szklanki pasty tahini
100 ml bardzo zimnej wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól


Wykonanie

Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
Miksujemy blenderem razem z pastą tahini,
czyli pastą z prażonych ziaren sezamu.


Dodajemy czosnek i 1/4 łyżeczki soli.
Miksujemy, stopniowo dolewając zimną wodę.

Kiedy masa połączy się w idealnie aksamitną, bez grudek, kończymy mieszanie.
Pastę podajemy posypaną słodką papryką, pietruszką i skropioną dobrą oliwą.








0 komentarze:

Prześlij komentarz