Subscribe:

Labels

wtorek, 19 stycznia 2016

Zupa ogórkowa z jagnięciną wg 5 Przemian

Bez ogórków kiszonych nie ma polskiej kuchni.
Sam proces kiszenia pozwala zachować największą ilość składników mineralnych 
tj. potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk i wapń.
Podczas fermentacji zwiększa się ilość witamin z grupy B!

Takie ogórki nie zawierają askorbinazy - nie niszczą witaminy C.
Są źródłem witaminy E, K.

Zawarty w kiszonkach kwas mlekowy poprawia mikroflorę bakteryjną jelit, usprawnia przemianę materii i wpływa kojąco na schorzenia układu pokarmowego, usuwa toksyny.

Kiszonki wzmacniają naszą odporność.
Zabielana zupa ogórkowa to samo zdrowie :)



Składniki:

1 nóżka jagnięca (z kością)
4 duże ziemniaki
6 ogórków kiszonych
1 duża marchewka
1 cebula
kawałek pora
1 łyżeczka masła
3 łyżki jogurtu
lubczyk suszony, tymianek suszony,
liść laurowy, ziele angielskie,
pieprz, sól,



Wykonanie:

W dowolnie dużym garnku wlewamy zimną wodę (niecałe 3/4 wysokości).
Doprowadzamy do wrzenia.
Wkładamy kawałek mięska jagnięcego z kością.
Dodajemy 1 łyżeczkę lubczyku, 1 łyżeczkę tymianku
oraz liść laurowy.
Gotujemy około pół godziny.

Po tym czasie wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz całą obraną marchewkę
i 1 łyżeczkę masła.
Dodajemy cebulę i pora, kilka ziarnek ziela angielskiego oraz pieprz (ok.1/4 łyżeczki).
Solimy 2 łyżeczki.
Gotujemy aż mięsko będzie odchodziło od kości a ziemniaki zmiękną.



Po tym czasie dodajemy starte na grubych oczkach ogórki.
Trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.


Jak lekko przestygnie dodajemy kilka łyżek jogurtu do zabielenia zupy,
aczkolwiek nie jest to konieczne.










0 komentarze:

Prześlij komentarz