Subscribe:

Labels

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Zupa z lanymi kluskami wg 5 Przemian

Bez ciepłej zupy nie wyobrażasz sobie dnia?

W zimę to super sposób na rozgrzanie się.
Tym razem pyszna i sycąca zupa z kluseczkami.
I do tego wykonana wg Kuchni Pięciu Przemian.



Składniki:

1 udko z kurczaka
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 por (kawałek 6 cm)
mąka pszenna
jajko
Przyprawy:
lubczyk, kurkuma, ziele angielskie, imbir,
liść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki


Wykonanie:

W średniej wielkości garnku wlewamy wodę - do 3/4 wysokości.
Doprowadzamy do wrzenia.

Wsypujemy 1 łyżeczkę lubczyku, liść laurowy i odrobinę kurkumy.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce- dodajemy do zupy.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Wkładamy kawałek pora (lub obrana cebulę) 
oraz 3-4 ziarenka ziela angielskiego.
Sypiemy pół łyżeczki czarnego pieprzu (lub troszkę mniej).
Solimy 2 łyżeczki.
Wkładamy umyte udko kurczaka i natkę pietruszki (cały pęczek).

Gotujemy zupę 45 minut na małym ogniu.

Gdy wszystko się ugotuje do miękkości, dodajemy lane kluski.

Jak wykonać kluseczki?

W kubeczku mieszamy: 
jajko, szczyptę imbiru, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę mąki i odrobinkę kurkumy.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i powoli wlewamy ciasto kluskowe, bełtając widelcem w zupie.
Chwilę gotujemy (ok. 8-10 minut) i gotowe :)












0 komentarze:

Prześlij komentarz