Subscribe:

Labels

piątek, 15 stycznia 2016

Domowe Sushi krok po kroku

Sushi to japońska potrawa, która ostatnimi czasy stała się szalenie popularna w Polsce.
Ten rodzaj potrawy albo się kocha od pierwszego wrażenia, albo nienawidzi.
Ja się nim zajadam :)
Pyszne, sycące kawałki ryżu w otoczeniu glonów i ulubionych dodatków.
Istotą smaku dobrego sushi są świeże składniki.
Dobra ryba, chrupiące płaty nori i dodatki warzywne.
Zawsze jecie Sushi w restauracji?
Czas zrobić je w domu :)



Składniki:

1,5 szkl. suchego ryżu do sushi
5 listków glonów Nori
4 łyżki octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
kawałek dowolnej ryby (tu: łosoś)
serek naturalny (w stylu almette)
rzodkiewka
papryka czerwona
marchewka
ogórek świeży
cebulka
mata do zawijania sushi


Wykonanie:

Ryż płuczemy na sitku pod zimną wodą.
Wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą w proporcji
1 szkl. ryżu : 1 i 1/3 szkl. wody.
Gotujemy na małym ogniu 15 minut.
 Gasimy palnik i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Studzimy ryż.


Z octu i cukru przyrządzamy zaprawę. Dodajemy sól.
Polewamy nią ryż i dokładnie mieszamy.


Surową rybę kroimy na kawałeczki i obsmażamy na patelni.
Do Sushi możemy dodać nie tylko smażoną rybę, ale także surową.
Możemy też użyć krewetek albo paluszków krabowych.


Na macie układamy listek Nori.
Mokrymi rękoma nabieramy porcję ryżu wielkości 1 dłoni.


Rozkładamy równomiernie na algach.


Na brzegu ryżu układamy rybę pokrojoną wcześniej w paseczki.
Dodajemy paseczki marchewki, ogórka, cebulki, papryki i rzodkiewki.


Część wyżej smarujemy serkiem naturalnym.


Powoli zawijamy rulonik pomagając sobie matą.


Gotowe sushi kroimy wilgotnym nożem na mniejsze kawałki.


Podajemy z sosem sojowym.
Do sushi podaje się także paski marynowanego imbiru
oraz pastą wasabi.









0 komentarze:

Prześlij komentarz