Subscribe:

Labels

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Sałatka z roszponką

Roszponka, roszpunka, rapunkuł, kozłek czy raszpanka.

Ta niepozorna roślinka pobudza trawienie i łagodzi system nerwowy,czyli uspokaja skołatane nerwy :)

Roszponka to źródło beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych: żelaza, potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. 

Jest niskokaloryczna (ok. 21 kcal).
Zawiera mały indeks glikemiczny, ważny dla osób chorych na cukrzycę
lub z podwyższonym poziomem cukru we krwi.

Ma lekko orzechowy posmak i pasuje do każdej sałatki.

Składniki:

duża garść roszponki
1/4 papryki czerwonej
2 rzodkiewki
mała marchewka
garść orzechów nerkowca
1 łyżeczka czarnego sezamu
por (2 cm kawałeczek)
sól
odrobina ulubionego oleju


Wykonanie:

Roszponkę płuczemy i osuszamy.
Kładziemy na talerzu.
Paprykę kroimy w paski, rzodkiewkę w półplasterki.
Marchewkę obieramy i kroimy obieraczką w cienkie długie paski.
Pora siekamy drobniutko.

Wszystkie warzywa układamy na roszponce.
Dodajemy orzechy  nerkowca i czarny sezam.
Oprószamy solą i skrapiamy ulubionym olejem np.sezamowym.




0 komentarze:

Prześlij komentarz