Subscribe:

Labels

czwartek, 14 stycznia 2016

Gulasz z sarny

Delikatne sarnie mięsko to nie lada rarytas na stole.
Zawiera mniej tłuszczu niż kurczak, wołowina czy wieprzowina.
Znajdziemy w nim magnez, fosfor, wapń, witaminy B2, B5, B6.
Dziczyzna zawiera więcej mioglobiny, która oprócz mocno czerwonego koloru mięsa,
 jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.

Dzisiaj prosty gulasz do placków ziemniaczanych.



Składniki:

1,5 kg mięsa sarny
2 cebulki
por (4 cm)
przyprawa myśliwska
sól, pieprz
papryka słodka wędzona
2 czubate łyżki mąki pszennej


Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy na mniejsze kawałki.
Obsypujemy porządnie przyprawą myśliwską.
Na dobrze rozgrzanym oleju (ok.3 łyżki)
smażymy mięso aż zarumieni się bardzo mocno.
Przekładamy sarnę do garnka.


Na pozostałym na patelni tłuszczu podduszamy cebulę i pora.
Gdy już się zeszkli, dosypujemy 1 łyżeczkę papryki słodkiej
 wędzonej i smażymy jeszcze chwilę.
Przekładamy do garnka z mięsem.


Całość podlewamy 1,5 szkl. wody.
Doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około godziny.


Pod koniec gotowania zagęszczamy sos.
Mieszamy pół szklanki wody i 2 łyżki mąki.
Gotową zaprawę wlewamy do sosu, ciągle mieszając.
Gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje.
W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz, aczkolwiek sama przyprawa myśliwska
jest już pikantna i lekko słonawa.


Podajemy z plackami ziemniaczanymi i ogórkiem konserwowym.




0 komentarze:

Prześlij komentarz