Subscribe:

Labels

wtorek, 12 stycznia 2016

Drożdżówki z budyniem

Słodkie, mięciutkie bułeczki.
Czasami ochota na słodkie jest silniejsza niż wszystko...
Domowe drożdżówki są najlepsze na taką okazję :)



Składniki na drożdżówki:

niecałe 3 szkl. mąki pszennej
7 g suchych drożdży
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
2 jajka
100 g roztopionego masła
sól
maliny, truskawki lub inne owoce

Składniki na budyń:

0,5 L mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
 lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 żółtko


Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, suche drożdże,sól, cukier, mleko i jajka.
Zagnieść ciasto.


Pod koniec wyrabiania dodać roztopione (wystudzone) masło.
Wyrabiać do momentu aż tłuszcz wsiąknie w ciasto.
(Wyrabiamy ręcznie lub tak używamy robota kuchennego :) )
Jeżeli bardzo się ciągnie i lepi, dodać odrobinę mąki.


Ciasto przykryć grubą ściereczką
i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
najlepiej koło grzejnika, w miejscu bez przeciągu i hałasu :)


W tym czasie robimy budyń.
Możemy użyć gotowego budyniu z opakowania,
albo zrobić własny.
Jest to proste!


 1 szklankę mleka z dodatkiem cukru i ekstraktu z wanilii doprowadzamy do wrzenia.
W oddzielnej miseczce mieszamy 1 szkl. mleka z mąką ziemniaczaną i pszenną
oraz żółtkiem.
Gdy mleko się zagotuje, wlewamy zawiesinę i mieszamy aż masa zacznie gęstnieć
i zamieni się w budyń.
Zdejmujemy z ognia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.C.
Z ciasta wyrabiamy małe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeżeli ciasto lepi się do rąk, posypujemy je mąką.
Odstawiamy bułeczki na 30 minut do lekkiego odrośnięcia.
Po tym czasie na każdą bułkę kładziemy budyń i dowolne owoce.

Możemy posypać bułki kruszonką.
Aby ją otrzymać zagniatamy 50 g zimnego masła z 3 łyżami cukru 
i 3 łyżkami mąki.


Pieczemy wszystko ok.25 minut.
Studzimy na kratce.






0 komentarze:

Prześlij komentarz