Subscribe:

Labels

niedziela, 31 stycznia 2016

Kopytka

Jeżeli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki do obiadu, 
będzie to bardzo smaczna odmiana.
Tradycyjne kopytka, bez sera.
Można podawać je prosto z wody lub odsmażyć na patelni, okraszając skwarkami.



Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
2-3 szkl. mąki pszennej
1 jajko
sól
kawałek słoniny na skwarki lub chudego boczku


Wykonanie:

Po ugotowaniu ziemniaków, trzeba je dobrze stłuc albo przecisnąć przez praskę.
Dodajemy do nich 2 szkl. mąki i 1 jajko i dobrze zagniatamy.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki.
Formujemy długie rulony ciasta.
Kroimy na kawałki.

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia.
Solimy 1 łyżeczkę.
Wrzucamy kopytka na wrzątek i gotujemy ok.8 minut
od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch .

Podajemy prosto z wody lub odsmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu.
Możemy okrasić kopytka skwarkami.

Aby je zrobić kroimy słoninę lub chudy boczek w małe kosteczki, 
kładziemy na suchą patelnię i wytapiamy skwarki.
Powinny być zrumienione i chrupiące.




0 komentarze:

Prześlij komentarz