Wszyscy kojarzymy pesto z bazylii...
A przecież można je zrobić z innych zielonych ziół czy warzyw!
Zapomniałam, że robiłam pesto np. z pietruszki :)
A dzisiaj zielone pesto ze szpinaku.
Mimo, że nie wygląda atrakcyjnie to smak jest świetny
i super się komponuje z makaronem albo ryżem.
Przy następnej okazji pokażę Wam pesto z jarmużu :)
Składniki:
duża garść szpinaku
50 ml oleju o orzechowym smaku (konopny, orzechowy)
orzechy nerkowca (garstka)
1/2 szkl. parmezanu
sol, pieprz
Wykonanie:
Szpinak myjemy i usuwamy grube ogonki z listków.
Do wysokiego naczynia lub malaksera wrzucamy:
szpinak, olej, orzechy i parmezan.
Dodajemy sól i pieprz wg upodobania
(ja daję dosłownie po szczypcie, tak na oko).
Jeżeli pesto postoi w lodówce dłużej, to olej może wypływać na wierzch.
Wystarczy przed podaniem go dobrze pomieszać i gotowe :)
Fajne to pesto i ma super kolor, z orzechami nerkowca i z parmezanem mhmmm na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńPyszne :) polecam też pesto z jarmużu zamiast szpinaku, i z dodatkiem mozzarelli -niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńSzpinak uwielbiam pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuń