To idealne danie na jednogarnkowy obiad,
bez konieczności brudzenia wielu naczyń :)
Do tego nie zajmuje więcej jak 30 minut.
Najważniejszy jest specjalny ryż do risotto i gorący bulion,
którym będziemy podlewać stopniowo danie, do uzyskania kremowej,
trochę papkowatej konsystencji - bo taka w risotto ma być.
Co do dodatków, tak na prawdę możecie dodać, co tylko chcecie
i przy okazji uprzątnąć lodówkę :)
Moja wersja zawiera kurczaka, pomidory, paprykę i kukurydzę.
Składniki:
pierś z kurczaka
ryż risotto (2 porcje)
1 L bulionu warzywnego lub drobiowego
kilka suszonych pomidorów (4-5 sztuk)
1 mała puszka kukurydzy
1 mała papryka czerwona
1 pomidor
1 mała cebulka
szczypior
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
curry
przyprawa do drobiu
olej kokosowy
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Oprószamy przyprawa do drobiu i odstawiamy.
W międzyczasie podgrzewamy bulion.
Pomidory, paprykę, czosnek, szczypior, cebulę siekamy na drobno.
Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego.
Wrzucamy cebulkę i czosnek. Przesmażamy 5 minut na wolnym ogniu.
Następnie wrzucamy kurczaka i lekko rumienimy.
Dodajemy pomidory, paprykę, kukurydzę i szczypior.
Przesmażamy kilka minut.
Następnie dodajemy ryż i około 1 łyżeczkę curry.
Podlewamy całość połową bulionu
i dobrze mieszamy.
Patelnię trzymamy na wolnym ogniu,
mieszamy od czasu do czasu.
Gdy ryż pochłonie cały płyn, stopniowo dolewamy
resztę bulionu i dobrze mieszamy.
Kiedy ryż zmięknie i wchłonie bulion, danie przyprawiamy
wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Jeżeli chcecie uzyskać bardziej pomidorowy smak
- dodajcie trochę koncentratu pomidorowego.
Danie podajemy na ciepło, chociaż mi smakowało też już na zimno :)
Danie podajemy na ciepło, chociaż mi smakowało też już na zimno :)
Coś cudownego :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts
OdpowiedzUsuń