Chyba w szafce każdy znajdzie paczkę makaronu na zapas.
Do tego kilka składników i mamy obiad, którym najemy się po uszy.
Ja wygrzebałam z lodówki trochę krewetek i małą śmietankę,
z których bardzo szybko powstało takie oto danie.
Makaron w przepysznym sosie śmietankowo pietruszkowym
i kilka krewetek na ząb :)
Składniki:
makaron (u mnie kukurydziany bezglutenowy)
krewetki (kilka sztuk /mogą być mrożone)
śmietanka 30%
natka pietruszki
sok z cytryny
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło /olej.
Wrzucamy oczyszczone krewetki i krótko obsmażamy,
aż zmienią kolor - około 8 minut.
Małe opakowanie śmietanki 30% wlewamy na patelnię.
Mieszamy całość, dodajemy natkę pietruszki,
trochę soli i pieprzu oraz ok.1 łyżkę soku z cytryny.
Na koniec na patelnię wsypujemy makaron i dokładnie
pokrywamy go sosem z krewetkami.
Smakujemy i doprawiamy wg uznania solą, pieprzem, cytryną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz