Gdy przychodzi jesień i za oknem szaleje deszcz jak ostatnio,
nie wyobrażam sobie nie zjeść ciepłej zupy.
Niektórzy faktycznie zupą się nie najedzą i marzą o solidnej porcji mięsa,
ale dla samego rozgrzania warto jest zrobić chociaż dwie porcje zupy.
A daniem poniżej można się naprawdę najeść.
Gęsta zupa kalafiorowo kukurydziana jest pyszna,
rozgrzewająca i sycąca.
Składniki:
1 kolba kukurydzy lub 1 opak.mrożonej kukurydzy
1 mały kalafior lub 1/2 dużego
kawałek pora
5-6 suszonych pomidorów z oleju
1 cebulka
1 L mleka (może być roślinne, u mnie ryżowe)
250 ml bulionu (warzywny/ drobiowy)
szczypiorek
liście laurowe
ziele angielskie
wędzona papryka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Wykonanie:
Kukurydzę oskrobujemy nożem z kolby, zostawiamy same nasiona.
Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki,
kalafior dzielimy na cząstki,
pora szatkujemy w plasterki, tak samo cebulę.
W dużym garnku rozgrzewamy trochę oleju - najlepiej tego po pomidorach.
Na oleju podduszamy cebulkę i pora.
Następnie dodajemy kukurydze i pomidory suszone oraz kalafior.
Wsypujemy 1 liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej.
Podduszamy wszystko około 10 minut, mieszając co chwila.
Całość zalewamy mlekiem, zmniejszamy ogień na minimum
i gotujemy warzywa, aż kalafior zmięknie (około 30 minut).
Gdy kalafior już się rozpadnie, sprawdzamy konsystencję zupy.
Jeżeli jest bardzo gęsta, dolewamy bulion warzywny.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
dla przełamania smaku.
Bardzo smaczna propozycja na zupkę, pewnie była pyszna. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńByła pyszna a przeważnie sycąca i rozgrzewająca. idealna na jesienną pluchę :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń