Subscribe:

Labels

niedziela, 3 stycznia 2016

Pieczona słodka papryka

Zapewne często widzieliście na sklepowej półce dziwnie długą paprykę.
To delikatna, lekko słodka papryka szpiczasta.
Można też spotkać ją pod nazwami Ramiro czy Palermo.
Możemy zjeść ją na surowo, upiec w piekarniku, nafaszerować
a nawet zrobić kilka przetworów do słoika.
Ja zainspirowana Kuchnią Bułgarską mojej koleżanki,
gdzie papryka to jeden z podstawowych składników,
postanowiłam zrobić prostą sałatkę z odrobiną bułgarskiego sera.




Składniki:

2 papryki szpiczaste
1 ząbek czosnku
koperek świeży lub suszony
ocet jabłkowy
 oliwa
pieprz czarny
ser szopski bułgarski


Wykonanie:

Paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem.
Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksa.
Pieczemy aż skórka zrobi się pomarszczona i lekko przypalona.
Paprykę obieramy ze skórki, pozbywamy się nasionek.


W szklance mieszamy ocet i olej w proporcji około 1:3.
dodajemy 1 łyżkę koperku i troszkę pieprzu.


Ząbek czosnku kroimy w plasterki i układamy na papryce.
Polewamy wymieszanym octem i olejem.

Paprykę odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem posypujemy startym serem szopskim solankowym - w ilości jaką lubimy :)


Papryka pasuje idealnie do mięsa grillowanego
lub kładziona prosto na kromkę chleba.





2 komentarze: