Tego prostego jedzenia nie mogłam ominąć w swoich kulinarnych poczynaniach.
Zapewne macie ulubione dania, które robicie od zawsze.
U mnie takim daniem są pomidory z cebulką i śmietaną/jogurtem.
Pamiętam je od zawsze, najlepsze robił mój tata,
a ja z siostrą podjadałyśmy z jego miski,
bo jak wiadomo -podjadane smakuje najlepiej :)
Na śniadanie, kolację, przekąskę lub na co sobie zapragniecie :)
Składniki:
2 pomidory
1/2 cebulki
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny lub octu
1 łyżka śmietany / jogurtu
Wykonanie:
Umyte pomidory kroimy w dużą kostkę, albo półplasterki.
Cebulkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów.
Całość posypujemy pieprzem - dobrze mieszamy,
a następnie solą :)
Nie powiem wam czemu, ale zaczynając od pieprzu
pomidory smakują lepiej :)
Następnie skrapiamy całość lekko cytryną
i zabielamy 1 łyżką jogurtu / śmietany (może być roślinna wersja).
Zjadamy z chlebkiem z masłem.
Ja na kanapkę położyłam kiełki jarmużu :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz