Kokos i ananas kojarzą się pewnie większości z pysznym drinkiem
i gorącym, słonecznym latem.
Mi za to kojarzy się z sosem do makaronu :)
Wszystko, co lubię w jednym.
Mleko kokosowe, ananas, papryka i posmak curry.
W 20 minut zrobicie bardzo sycące danie,
które możecie podać na obiad czy kolację,
o ile wcześniej nie zjecie całości prosto z patelni :)
Składniki:
makaron bezglutenowy penne
300 g piersi z indyka
1/2 puszki ananasa
1/2 szkl. syropu z puszki po ananasie
1/2 czerwonej papryki
400 ml mleka kokosowego
2 zabki czosnku
1 cebulka
olej kokosowy
natka pietruszki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
chilli
sok z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu,
w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.
Indyka kroimy w kawałeczki, posypujemy przyprawą do drobiu.
Cebulę siekamy i podduszamy chwilkę na rozgrzanej patelni
z łyżką oleju kokosowego,
razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Cebulę posypujemy szczyptą chilli i 1 łyżeczką curry,
mieszamy i dodajemy mięso oraz paprykę pokrojoną w kostkę.
Smażymy, aż mięso się zetnie, ale nie przyrumieni.
Następnie na patelnię dodajemy ananasa z puszki
oraz 1/2 szkl. syropu, w którym był ananas.
Całe danie zalewamy mlekiem kokosowym,
doprowadzamy do wrzenia i na dużym ogniu, mieszając,
redukujemy sos do pasującej nam konsystencji.
Na koniec na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy,
aby rurki pokryły się sosem.
Na koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem
oraz sokiem z cytryny wg upodobania.
Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz