Przecier pomidorowy to bardzo dobra baza do wszelakich sosów,
zupy pomidorowej czy po prostu smaczny sok do wypicia.
W sklepach przetarte pomidory znajdziecie w kartonach, puszkach, butelkach.
Ale swoje własne pomidory to jest to...
Na zamknięcie pomidorów w słoiku jest wiele sposobów,
jednak ja wybieram najprostszy i już wiem, co jem :)
Składniki:
5 kg pomidorów mięsistych podłużnych
1 łyżka soli himalajskiej
Wykonanie:
Pomidory umieszczamy w dużym garnku (całe).
Zalewamy je wrzątkiem i trzymamy tak 5 minut.
Następnie wodę wylewamy i wlewamy zimną kranówkę :)
Pomidory się ładnie zaparzą i skórka zejdzie z nich
bez oporów.
Zdejmujemy skórkę, wycinamy zielone szypułki.
Tak przygotowane pomidory wystarczy teraz przetrzeć przez sito
lub pomóc sobie maszynką do przecierania / wytłaczania.
Ja użyłam maszynki.
Jeżeli nie macie maszynki ani sita do przetarcia, możecie
po prostu pomidory zmiksować blenderem na mus.
Wyciśnięty miąższ bez pestek wlewamy do garnka.
Doprowadzamy do wrzenia i solimy (ok.1 łyżkę).
Gorące pomidory wlewamy do słoików i mocno zakręcamy.
Nie trzeba już nic pasteryzować, ale jeżeli lubicie pasteryzację jak ja,
możecie wstawić słoiki do zimnego piekarnika
i nagrzać go do 120 stopni.
Słoiki pasteryzujemy ok.20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz