Gdy spróbowałam tej zupy, od raz na myśl przyszły mi frytki.
Tutaj dodatek smażonych ziemniaków tworzy całe danie.
Tylko nie dolewajcie ketchupu :)
Krem możecie podać posypany grzankami, ptysiowymi kuleczkami
albo serem -to już dla całkowitej rozpusty...
Oj, i na pewno ta zupa nie jest dla osób na diecie :P
Składniki:
1 duża cukinia
2 duże ziemniaki
1 cebulka
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię dobrze wyszorować i razem ze skórką
pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy trochę oleju i podduszamy cebulkę.
Następnie dodajemy cukinię i dusimy do miękkości.
Cukinia puści wodę, którą trzeba trochę odparować
- pogotować na większym ogniu bez pokrywki.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy na plasterki.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy ziemniaki,
aż będą złote i chrupiące.
Gotowe krążki odcedzamy z nadmiaru tłuszczu,
pomagając sobie papierowym ręcznikiem.
Teraz łączymy cukinię i smażone ziemniaki.
Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Blenderem miksujemy na krem.
Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania
i zjadamy ze smakiem :)
Jeżeli zupa jest za gęsta, możecie dolać troszkę wody
i jeszcze raz zagotować.
Jeśli jest za rzadko, możecie pogotować krem jeszcze
kilka minut zredukować jego objętość.
0 komentarze:
Prześlij komentarz