Już słoiki mi się kończą! A jeszcze pomidorki kuszą...
I chociaż w temacie ketchupu u mnie króluje ten z cukinii,
to pokusiłam się też o przerobienie pomidorów.
Żeby nie było tak zwyczajnie, smak i kolor
wzbogaciłam brakami :)
Wyszło mocno pomidorowo... :)
Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów mięsistych
3 buraki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/3 szkl. octu
1/2 szkl. cukru
tymianek
ziele angielskie (kilka ziarenek)
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki cynamonu
pieprz cayenne
2 łyżki oleju
sól
Wykonanie:
Buraki gotujemy wcześniej w wodzie
lub pieczemy w piekarniku (200 stopni, ok. 1h).
Obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Następnie pomidory wrzucamy do garnka i blendujemy na gładko.
Jeżeli pomidory mają sporo pestek, najlepiej przetrzeć je
przez sitko, aby pozostał gładki sos.
W opcji łatwiejszej - przepuśćcie sparzone pomidory
przez wytłaczarkę.
Ja tak zrobiłam, uzyskując od razu czysty mus.
Cebulę szatkujemy drobno.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i podduszamy cebulę
z 1 łyżeczką tymianku, listkami laurowymi
i ziarenkami ziela angielskiego.
Gdy cebula się lekko zeszkli, wyrzucamy liście i ziele.
Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do garnka.
Smażymy jeszcze minutę i wlewamy przetarte pomidory.
Dodajemy pokrojone buraki, dużą szczyptę pieprzu
oraz 2 łyżeczki soli.
Następnie wsypujemy cukier i ocet.
Blendujemy całość na gładką masę.
Dokładnie mieszamy i pozwalamy ketchupowi
gotować się tak długo,
aż uzyska odpowiadającą nam konsystencje.
Pod koniec gotowania smakujemy ketchup i w razie konieczności
dodajemy wg uznania soli, pieprzu, octu i cukru.
Ostrzegam, że pomidory niestety pryskają
i trochę pobrudzą kuchnię.
Najlepiej jednak redukować ich objętość bez pokrywki :)
Gorący ketchup wlewamy do słoików
i odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
Nie wymaga pasteryzacji, jednak dla pewności
możecie wstawić słoiki do zimnego piekarnika,
podgrzać do 120 stopni i trzymać 25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz