Czy czasami marzy Wam się chrupiący kurczak rodem z KFC ?
Najprostszą panierką, która chrupie w zębach i nawiązuje do tej
z fast foodów, jest panierka z płatków kukurydzianych.
Taka domowa wersja.
W płatkach kukurydzianych możecie obtoczyć
też kawałki piersi lub skrzydełka kurczaka.
Wyjdą przepysznie :)
Składniki:
5 pałek z kurczaka
przyprawa do drobiu
1 łyżka płaska oleju
papryka słodka
sól, pieprz
płatki kukurydziane
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Umieszczamy go w misce, dodajemy olej i ok. 1 łyżkę przyprawy
do kurczaka, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę soli,
oraz szczyptę pieprzu.
Odstawiamy na 20 minut.
Płatki kukurydziane (około 2 szkl.) wkładamy
do torebki foliowej i za pomocą drewnianego wałka
rozdrabniamy płatki na mączkę.
Wysypujemy na talerz.
Zamarynowanego kurczaka obtaczamy w płatkach,
mocno dociskając panierkę do mięsa.
Układamy pałki na brytfance, wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 190 stopni C,
trzymamy około. 40 minut.
W międzyczasie sprawdzamy czy skórka robi się chrupiąca.
Pod koniec możemy włączyć termoobieg albo grillowanie z góry,
aby przypiec skórkę.
Mmm... wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA jak chrupie :)
OdpowiedzUsuń