Subscribe:

Labels

wtorek, 9 lutego 2016

Dorsz w duszonych warzywach

Dzisiaj szybki przepis na rybę.

Można zjeść ją jedynie z duszonymi warzywami
 lub podać z ziemniakami lub kaszą.

Dorsz czarny w marchewkowej potrawce :)



Składniki:

500 g dowolnej ryby (u mnie dorsz czarny)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera
por ( kawałek 4 cm)
sól, pieprz
sok z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki lubczyku
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka koncentratu pomidorowego


Wykonanie:

Rybę oprószamy obficie solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smażymy na wolnym ogniu, ok.15 minut - przewracając co jakiś czas.
Ja w czasie smażenia przykrywam patelnię pokrywką,
wtedy ryba szybciej dochodzi.


Marchewkę, pietruszkę, selera oraz imbir
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pora kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzaną patelnię (z 2 łyż. oleju) wsypujemy warzywa.
Chwilę przesmażamy i dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
Dosypujemy 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu,
lubczyk i cynamon.
Mieszamy. Podlewamy 1 szkl. wody.
Dusimy pod przykryciem ok.20 minut.
W tym czasie warzywa mieszamy kilkukrotnie 
i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.


Gotową rybę przekładamy uduszonymi warzywami.
Podajemy na ciepło albo na zimno.

















0 komentarze:

Prześlij komentarz