Subscribe:

Labels

poniedziałek, 8 lutego 2016

Rosół wg babci Haliny

To klasyczny rosół drobiowy, którego autorem jest moja babcia.
Dużo drobiu, warzyw i przypraw.

Można podawać go z makaronem albo użyć jako podstawa
 do innych zup, np. pomidorowej.

Dzisiaj będzie po babcinemu.



Składniki:

1 udko z kurczaka
1 udko z kaczki
korpus z kaczki
1 szyjka indycza
2 marchewki
2 pietruszki
duża cebula
duży kawałek pora
natka pietruszki (pęczek)
Przyprawy:
ziele angielskie, liść laurowy, 
sól, pieprz
ziarenka smaku


Wykonanie:

W dużym garnku nalewamy wody do 3/4 wysokości.
Doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy drób.
Gotujemy 20 minut, zbierając z powierzchni pojawiające się szumowiny.

Po tym czasie dodajemy obrane marchewki i pietruszki.
Wkładamy duży kawałek pora oraz cebulę - cebulę z łupiną! 

Nie obieramy cebuli!
Przed dodaniem jej do rosołu , przypalamy ją nad palnikiem, aż zrobi się czarna.

Przyprawiamy:
2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego,
pieprz czarny (ok.1/3 łyżeczki).

Solimy 2 łyżeczki oraz dodajemy 1 łyżeczkę ziarenek smaku.
Dodajemy pęczek natki pietruszki.

Gotujemy ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.
W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzupełnić to, co wyparowało.


Rosół podajemy z makaronem.
Natomiast mięso zjadamy oddzielnie.


PS. Jeżeli chcecie przechowywać rosół kilka dni, lepiej pozbyć się z niego warzyw i zieleniny.
Z obserwacji mogę powiedzieć, że czysty, przecedzony rosół zachowuje dłużej świeży smak.



0 komentarze:

Prześlij komentarz