Subscribe:

Labels

czwartek, 11 lutego 2016

Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

Połączenie soczewicy, ryżu i cebuli.
Zaskakuje swoim słodkim smakiem i aromatem.

To porządna dawka pełnowartościowego białka.

Kto raz spróbuje, ten pokocha ten zestaw :)



Składniki:

1 puszka soczewicy
1 szkl. ryżu pełnoziarnistego np. basmati
2 małe cebule
natka pietruszki
sól, pieprz
olej
1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Soczewicę odsączamy na sitku
i wrzucamy do miski.


Ryż (u mnie pełnoziarnisty basmati) płuczemy w zimnej wodzie 
i wrzucamy na wrzątek (2,5 szkl).
Gotujemy 30 minut.

Cebulę obieramy i kroimy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
Wrzucamy cebulę i na bardzo małym ogniu powoli dusimy.
Gdy cebulka będzie zeszklona i nabierze złotego koloru,
posypujemy ją odrobiną cukru i mieszamy, aż się rozpuści.
Smażymy cebulę dalej, aż wszystko nabierze karmelowego koloru.


Łączymy soczewicę, odsączony ryż, cebulkę.
Dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu.
Siekamy natkę pietruszki bardzo drobno 
i wsypujemy do reszty składników.
Dokładnie mieszamy.

Dla mnie tak smaczne, że podaję jako samodzielne danie :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz