Subscribe:

Labels

niedziela, 28 lutego 2016

Jaglany pudding

O tym, ze kasza jaglana jest mega zdrowa,
chyba większość już wie :)

Ale nie każdy wie, że można zrobić z niej coś,
 co przypomina pudding czekoladowy.

Idealny sposób na zaspokojenie apetytu na słodkości
dla osób na diecie albo nie mogących jeść czekolady.

Dzisiaj z kaszą jaglaną łączymy karob :)


Składniki:


1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka karobu
1 łyżeczka miodu / ksyliytolu lub innego słodzika
ulubione owoce
szczypta sezamu


Wykonanie:

Czym jest karob?

Karob- inaczej maczka chleba świętojańskiego
to zdrowy zamiennik czekolady.
Kakao zawarte w czekoladzie jest silnym alergenem, nie każdy może je spożywać.
Dlatego karob da chociaż namiastkę tej słodyczy.

Poza tym jest zdrowy:

zawiera 3 razy więcej wapnia niż czekolada
zawiera magnez, potas, żelazo, błonnik i  białko
jest źródłem witaminy A i witamin z grupy B
poprawia trawienie
działa wykrztuśnie
leczy biegunki
działa przeciwbólowo i antybakteryjnie

Zachęceni?
Spróbujcie karobu z kasza jaglaną :)

Ugotowaną kasze jaglaną blendujemy na gładką masę 
razem z miodem i karobem.

W razie potrzeby dodajemy więcej słodzika,

Podajemy z ulubionymi owocami.



0 komentarze:

Prześlij komentarz