Subscribe:

Labels

środa, 3 lutego 2016

Tymiankowy dorsz wg 5 Przemian

Od czasu do czasu warto zjeść porcję ryby.
Zawierają one łatwo przyswajalne białko,
nienasycone kwasy tłuszczowe a take witaminy A i D3
i inne mikroelementy.

Do tego delikatne mięso może być alternatywą dla drobiu czy wieprzowiny,
 które tak często goszczą na naszych stołach.

Ja zrobiłam dorsza wg Kuchni Pięciu Przemian.



Składniki:

2 kawałki ryby (np.dorsza)
2 pieczarki
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli
olej
Przyprawy:
 sól, pieprz czarny, tymianek, imbir, sok z cytryny.


Wykonanie:

Każdy kawałek ryby skrapiamy sokiem z cytryny.
Następnie obsypujemy tymiankiem.
Skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem i imbirem.
Na koniec solimy.
Najlepiej odstawić rybę na 1 godzinę.
 Jeżeli jednak nie masz czasu, smażymy od razu na patelni z 3 łyż.oleju.


Ja zrobiłam dorsza, którego nie przewracam podczas smażenia.
 Kładę go na patelni, skórą na dół. 
Podpiekam na małym ogniu. 
Po 5 minutach przykrywam patelnię dużą pokrywką,
zmniejszam ogień i pozwalam rybie się uparować. Po 10 minutach jest gotowa.
 Takim sposobem mięso nie jest suche.

W czasie, gdy ryba się robi, przyrządzamy warzywa.
 Wszystkie obieramy i kroimy na kawałki.
Na rozgrzanej patelni podduszamy paprykę, pieczarki i cebulkę.
 Posypujemy szczyptą imbiru i pieprzu.


Solimy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy na koniec odrobiną tymianku.
 Dusimy 10 minut. 
Jeżeli lubisz bardzo miękkie warzywa, podduszaj ok.15-20 minut.

Na talerz wykładamy gorące warzywa a na nich kładziemy płaty ryby.



Ryby z natury są wychładzające, dlatego dla zrównoważenia, po jedzeniu dobrze jest wypić
rozgrzewającą herbatę z imbiru :)

Na szklankę gotującej się wody wrzucić pół łyżeczki imbiru.
Pogotować chwilę i przelać do szklanki.
Ostudzić i pić małymi łyczkami.
:)













0 komentarze:

Prześlij komentarz