Subscribe:

Labels

sobota, 6 lutego 2016

Omlet z białka wytrawny

Czasami podczas gotowania lub pieczenia zostaje do wykorzystania białko jajka.
Co z niego zrobić, jeżeli nie macie ochoty na klasyczne bezy?

Rozwiązaniem będzie sycące śniadanie, czyli omlet białkowy z dodatkami.
W wersji wytrawnej.

Składniki:

3 białka
2 łyżki zielonego groszku
1 plaster chudej szynki
1 cienki kabanos
garść kiełków
ogóek
pomidory
ketchup
sól, pieprz

Wykonanie:

Białka mieszamy z groszkiem i wędliną.
Dodajemy sól i pieprz wg uznania.


Gotową masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
Smażymy na wolnym ogniu, aż spód się zarumieni a góra omleta zetnie.
Ostrożnie przewracamy na drugą stronę
i za chwilę zdejmujemy z patelni.


Podajemy z kiełkami, ogórkiem, pomidorami i ketchupem.






0 komentarze:

Prześlij komentarz