Subscribe:

Labels

środa, 3 lutego 2016

Pączki

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła."

Tłusty Czwartek zapowiada ostatni tydzień Karnawału.
 Ostatnie dni rozpusty przed Wielkim Postem.
  Najpopularniejsze w tym czasie słodkości  to pączki albo faworki (zwane też chrustem).

Według przesądu, ten kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu.

Nie ma co ryzykować, szykujemy pączki na Tłusty Czwartek! 




Składniki na ok.17 pączków:

500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
2 szkl ciepłego mleka
3/4 szkl. ciepłej wody (opcjonalnie)
4 żółtka
2 łyżki roztopionego masła
50 g cukru
szczypta soli
kieliszek wódki / rumu / spirytusu
marmolada lub dowolny dżem do nadzienia
1,5-2 L oleju do smażenia

Wykonanie:

W misce rozrabiamy drożdże z 2 łyżkami cukru,
 1 szkl. (ok.200ml) ciepłego mleka oraz 3 łyżkami mąki.


Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Czekamy aż podrośnie.


W tym czasie przesiewamy mąkę przez sitko.


Do mąki dodajemy 4 żółtka, szczyptę soli, 1 szkl. letniego mleka (200ml),
2 łyżki roztopionego masła (ostudzonego) i alkohol.Mieszamy dokładnie.

Dodajemy wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto.

Jeżeli uważamy, że jest za gęste, dodajemy ciepłą wodę 

Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki.
Aby ręce się nie kleiły obsypujemy je mocno mąką
i odrywamy porcję ciasta na pączka.


W dużym garnku rozgrzewamy olej aż lekko zabulgocze.
Zmniejszamy ogień na najmniejszy.
Za pomocą łyżki cedzakowej nakładamy pączka.

Smażymy z każdej strony na złoto, przewracając kilkukrotnie.
Smażymy minutkę z jednej strony.
Przewracamy na minutę na drugą stronę.



Do odwracania używamy drewnianej łyżki i patyczka.
Patyczkiem możemy też sprawdzić czy w środku pączek jest gotowy.
Wystarczy wbić go i wyjąć - jeżeli nie ma surowego ciasta - pączek gotowy.


Pączki studzimy na ręcznikach papierowych.
Gdy będą zimne,
za pomocą szprycy w każdy pączek wbijamy porcję dżemu.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Jak zrobić lukier?

Wyciskamy sok z 2 cytryn. 
W młynku robimy puder ze zwykłego pudru.



Do soku dodajemy tyle cukru pudru, 
ile płyn pochłonie i ucieramy do pożądanej konsystencji.


Staramy się nie zjeść wszystkiego na raz :)
Są idealne :)






 



















/

0 komentarze:

Prześlij komentarz