Subscribe:

Labels

sobota, 6 lutego 2016

Makaron ryżowy z sosem tofu a'la bolognese

Czy marzy ci się wegetariańska albo wegańska wersja klasycznego spaghetti ?

Przyznam szczerze, że wersja wege jest o wiele lepsza niż ciężki biały makaron w mięsnym sosie.

Nie jadłeś nigdy tofu?
A może nie wiesz, że istnieje inny makaron niż pszenny?
Próbowałeś chińskiej kapusty Pak Choy?

Poniższe danie zadowoli zarówno wegetarian/wegan
 jak i sceptycznie nastawionych mięsożerców.

Przy okazji jest to danie bezglutenowe i bez laktozy.




Składniki:

Porcja makaronu ryżowego wg ilości osób
1 kostka tofu naturalnego
1 kapusta chińska Pak Choy
1 cebulka
kawałek imbiru
kilka pomidorków koktajlowych
marchewka
1 papryczka chilli
 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szkl. bulionu warzywnego
50 ml sosu sojowego bezglutenowy
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
garść kiełków


Wykonanie:

Cebulę, świeży imbir, czosnek, pomidorki i marchewkę kroimy w kosteczkę lub paseczki.
Tofu także kruszymy albo kroimy.
Papryczkę chilli oczyszczamy i drobno siekamy.
Kapustkę Pak Choi kroimy wzdłuż.

Na rozgrzanej patelni na 2 łyż. oleju smażymy tofu, ok.4 minuty, ciągle mieszając.
Po tym czasie dodajemy cebulkę, imbir, czosnek, chilli oraz pomidorki i marchewkę.
Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy.


Po 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym.
Dusimy 10-15 minut.

Na wierzchu kładziemy przekrojoną kapustę chińską,
Dusimy ją 5 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony.


Kapusta chińska nie rośnie w główkę. Wytwarza liście.
Jest gorzkawa w smaku a najsmaczniejsze są zgrubiałe łodygi.
Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, 
fluoru, fosforu, a także witamin z grupy B i C.

Chińczycy uprawiają kapustę na potęgę, mają jej - UWAGA - ponad 700 odmian! :)
Warto spróbować i małej kapustki Pak Choy.

Zdejmujemy kapustę z patelni, a sos zagęszczamy.
Łączymy sos sojowy ze skrobią ziemniaczaną
i wlewamy na patelnię.
Mieszamy aż sos zmieni konsystencję.

Makaron ryżowy robimy wg instrukcji na opakowaniu.


Ugotowany makaron podajemy z sosem tofu
oraz kapustą Pak Choi oraz garścią kiełków :)


Sól i pieprz są zbędne w tym daniu, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony,
a ostrości nadaje wystarczająco imbir i chilli :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz