Subscribe:

Labels

wtorek, 9 lutego 2016

Zielony makaron z duszonym bakłażanem i jarmużem

Biały makaron ryżowy zapewne znacie :)
Ale widzieliście zielony?

Zawiera on dodatek mąki z tapioki oraz zieloną herbatę.
Tapioka to mączka skrobiowa, która powstaje ze zmielonych bulw brazylijskiej rośliny zwanej Maniokiem.
Używa się jej do wyrobów cukierniczych albo dietetycznych dań skrobiowych.

Dzisiaj będzie na zielono i  z dodatkiem duszonych warzyw.



Składniki:

makaron ryżowy z tapioką
1/2 bakłażana
1 cm korzenia imbiru
mała papryczka chilli
pomidorki koktajlowe
mała cebulka
2 rzodkiewki
ser solankowy lub inny słony / feta
garść jarmużu
olej do smażenia np.kokosowy
1 łyżka ketchupu

Przyprawy:
pieprz, bazylia, kardamon,
papryka słodka wędzona,
czosnek suszony, skórka cytryny
sos sojowy


Wykonanie:

Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem
na ok.10-15 minut.


(Na opakowaniu podano czas 5-8 minut, ale uważam, że makaron jest wtedy za twardy).


Gdy zmięknie, odcedzamy makaron i mieszamy z 1 łyżeczką dowolnego oleju.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego.
Wrzucamy pokrojone w kostkę:
bakłażana, cebulkę, rzodkiewkę, papryczkę chilli, 
imbir i pomidorki koktajlowe.
Chwilkę smażymy i dodajemy ketchup.


Jarmuż myjemy, usuwamy zgrubiałe łodygi
i dodajemy na patelnię.
Podlewamy 1 szkl. wody.
Wsypujemy bazylię, odrobinę pieprzu, szczyptę słodkiej papryki, 
szczyptę kardamonu i trochę czosnku.


Dusimy pod przykryciem, aż wszystko dobrze zmięknie.


Gotowe uduszone warzywa podajemy na makaronie.
Wszystko posypujemy pokruszonym serem i skórką cytrynową.
Skrapiamy sosem sojowym wg smaku.






0 komentarze:

Prześlij komentarz