Subscribe:

Labels

czwartek, 18 lutego 2016

Galaretka drobiowa

Zazwyczaj galareta kojarzy się z mięsem wołowym i wieprzowym.
Jednak nie każdy lubi ten charakterystyczny smak.

Podobną wersją, ale znacznie lżejszą
i smakującą domowym rosołem,
jest galaretka drobiowa z mięska z rosołu właśnie.

Z racji tego, że tłuszczu z drobiu jest mniej i galareta nie ściśnie się sama,
trzeba użyć czegoś do pomocy.

Żelatynie mówimy stanowcze nie!
W kuchni panuje agar-agar :)



Składniki:

1 litr rosołu drobiowego

mięso z rosołu np. 1 udko kurczaka lub udziec indyka
1 marchewka z rosołu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
agar (1 dkg na 1 litr płynu)


Wykonanie:

Rosół gotujemy wg przepisu.


Mięso z rosołu studzimy i oskubujemy z kości.
Umieszczamy w garnku i zalewamy 1 litrem rosołu.
Wyciskamy do tego 2 ząbki czosnku.
Dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu.


Rosół z mięskiem doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wsypujemy powoli 1 dkg agaru.
(Agar agar to substancja żelująca z krasnorostów,
 która świetnie wiąże płyn i zamienia go w galaretkę)


Po dodaniu agaru, gotujemy wszystko jeszcze chwilę.
Zdejmujemy z ognia i rozlewamy do miseczek.

W każdą porcję wkładamy ugotowaną marchewkę, pokrojoną w kosteczkę.
Dla koloru i smaku, możecie do galaretek dodać zielony groszek, kukurydzę
i wszystko, czego sobie zapragniecie.
Nie zmieni to właściwości wiążących agaru.


Po odstawieniu do wystygnięcia, galaretki przechowujemy w lodówce.
Podajemy skropione cytryną lub ewentualnie octem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz