Subscribe:

Labels

piątek, 13 listopada 2015

Bigos z dziczyzną

Kapusta z mięsem, grzybami i przyprawami.

Wymaga troszeczkę pracy, jednak smak wynagradza godziny spędzone w kuchni.
Pachnący kapustą, grzybami, wykwintnym mięsem i aromatem przypraw i ziół, pozwala zaspokoić apetyt największego głodomora.



Składniki:

2 kg kapusty kiszonej
2 kg mięsa z dziczyzny – jeleń, sarna, dzik.
(Dziczyznę możemy zastąpić mięsem wołowy lub ewent. wieprzowym)
3 cebule
garść suszonych grzybów
wegeta,sól, pieprz,
przyprawa do dziczyzny,
 ziele angielskie, liść laurowy,

Wykonanie:


Mięso myjemy, osuszamy. 
Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do dziczyzny, podlewamy odrobiną wody (szklanka) i dusimy z poszatkowaną cebulą w piekarniku przez ok.2 godziny w
200 st.C (w naczyniu żaroodpornym lub innym ceramicznym z przykryciem). 
Ostatnie 20  minut pieczemy bez przykrycia,żeby mięso się zarumieniło.
Po tym czasie mięso skubiemy na mniejsze kawałki.
Tłuszczy, który się wytopi podczas pieczenia nie wylewamy. Będzie nam potrzebny.

Kapustę lekko odciskamy i wkładamy do największego garnka, jaki mamy.
Podlewamy wodą  (ok.3 szklanki) i dusimy do miękkości przez 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy oskubane mięso, 1/2 szkl. suszonych grzybów.



Dokładnie mieszamy, sprawdzając czy kapusta nie przywiera do dna.
Dosypujemy przyprawy i zioła na swój smak: sól, pieprz, trochę wegety, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca.
Dolewamy wytopiony z pieczenia dziczyzny tłuszcz. 

Gotujemy dalej bigos – na wolnym ogniu – mieszając często,żeby się nie przypaliło.
Im dłużej gotujemy bigos, tym ciemniejszego koloru nabiera :)

Zjadamy jako dodatek do obiadu, z kromką chleba albo solo.
Dla lepszego trawienia można się pokusić o lampkę czerwonego wina do kompletu :)

Tu winko domowej roboty :)







0 komentarze:

Prześlij komentarz