Subscribe:

Labels

piątek, 13 listopada 2015

O właściwościach leczniczych buraka.

Burak

Znany od wieków.
W kuchni stosowany najczęściej po marchewce i kapuście.
Z czasem pojawiły się podgatunki : burak korzeniowy i liściowy – boćwina.
Z korzeniowego znamy odmiany: cukrowy, pastewny i ćwikłowy czerwony.
Zdrowy, smaczny, słodki.
Niezastąpiony w kuchni.




Burak jest łatwostrawny i pobudza apetyt.
To niekwestionowany pomocnik w zwalczaniu anemii, demineralizacji organizmu.
Działa na nerwicę, grypę, gruźlice, nowotwory i chorą wątrobę.

Ćwikła (czyli burak z chrzanem) poprawia pracę wątroby, ułatwia trawienie mięsa!
Ponadto burak zawiera stymulatory biogenne podobne do estrogenów.



Jest zasadotwórczy i zakwasza organizm – ta właściwość nie znika, niezależnie jak buraka podajemy.
Zawiera także biopierwiastki cenne dla organizmu – rubid i cynk.
Dostarczają także potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Możemy je jeść na surowo, na ciepło, pieczone czy kwaszone.
Domowy zakwas z buraków nadaje barszczu piękną barwę i unikalny smak.


Z buraka można wycisnąć także sok, który pijemy przy anemii i ogólnym 
wyczerpaniu organizmu przy długotrwałych schorzeniach.
Po 3 miesięcznej kuracji sokiem z buraka możemy zapomnieć o nawracających katarach i przeziębieniu.
Po samej kuracji antybiotykiem wskazany jest kiszony barszcz czerwony w celu odbudowy flory bakteryjnej 

Poza tym burak jest przepyszny, słodki, intensywny.
W kuchni można z niego zrobić wiele potraw.
I takowe z czasem pojawią się u mnie :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz