Subscribe:

Labels

niedziela, 22 listopada 2015

Kalarepa faszerowana

Warzywo te pochodzi z rodziny kapustnych.
Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, ponieważ 100 g kalarepy pokrywa 102% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę :)
Do tego zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczna! ( 100 g to 27 kcal)
Łagodna w smaku kalarepa zawiera cenne składniki mineralne i witaminy,
jednak ze względu na to,że kalarepa jest warzywem krzyżowym, uważać powinny na nią osoby z problemami tarczycy.
Jeść można ją na surowo, w surówkach oraz gotowaną :)


Składniki:

2 kalarepki
1/3 szkl. ryżu risotto
3/4 szkl. bulionu warzywnego
1 małe jabłko
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka szczypiorku
sok z 1/2 cytryny
por - kawałek zielonej części
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej



Wykonanie:

Umyte kalarepki gotujemy 40 minut z zieloną częścią pora ,w osolonej wodzie.
Po tym czasie studzimy kalarepy.


Ryż do risotto zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy aż ryż będzie miękki.
Odstawiamy pod przykryciem, aż ryż pochłonie cały bulion.


Miąższ jabłka wyskrobujemy łyżeczką, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy czosnek, lubczyk, koperek i szczypiorek.
Ryż oprószamy pieprzem.


Mieszamy wszystko razem. Solimy do smaku.


Odcinamy górną część kalarepki ( nie wyrzucamy).
Wydrążamy miąższ - kroimy drobno i dodajemy do masy ryżowej.


Farszem napełniamy kalarepki.
Umieszczamy w naczyniu do zapiekania.


Przykrywamy wierzchy kalarepek.
Skrapiamy olejem.


Pieczemy 30 minut w 180 stopniach C.
Zjadamy na ciepło :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz