Subscribe:

Labels

niedziela, 15 listopada 2015

Kasza gryczana z pestkami granatu

Zaskakujące połączenie - a jakie dobre!

Wszelkiego rodzaju kasze sprawiają, że mamy prawdziwe pole do popisu w wymyślaniu sałatek i potraw wegetariańskich.
Kuszą tak, że niejeden mięsożerca połasi się na tą pysznie kuszącą propozycję :)

Dodatkowa informacja, że kasza gryczana i owoc granatu to źródło urody i witamin młodości wystarcza, żeby chociaż raz zasmakować w takiej kombinacji.




Składniki:

50 g kaszy gryczanej
1 łyżeczka masła
szczypta soli
1 owoc granatu
ser feta lub solankowy szopski
garść mieszanki sałat
mięta świeża
miód
musztarda



Wykonanie:

W rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę. Dodajemy 1 łyżeczkę masła.
Wsypujemy kaszę, sól i gotujemy do miękkości.
Odsączamy na sitku.

Do oddzielnej miseczki wystukujemy owoc granatu, razem z sokiem.
W jeszcze innej miseczce mieszamy: 1 łyżeczkę miodu, 1/2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz.

Na talerz wykładamy kaszę zmieszaną z garścią sałaty.
Posypujemy odrobiną słonego sera.
Dodajemy granat i skrapiamy sosem miodowo-musztardowym.
Posypujemy miętą.






0 komentarze:

Prześlij komentarz