Subscribe:

Labels

niedziela, 15 listopada 2015

Papryka nadziewana kasza jaglaną

Pomysł na danie wegetariańskie na obiad

Papryka szpiczasta czy Ramiro.
Pierwszy raz kupiłam ją dzięki poleceniu koleżanki Bułgarki.
Różni się w smaku od naszej zwykłej papryki.
Jest słodsza, bardziej mięsista.
Pasuje do wielu dań, można ją grillować, piec, smażyć.
Moja wersja to faszerowana papryka (ze skórką) z kaszą jaglaną i dodatkami.



Składniki:

2 papryki Ramiro
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli
1 jajko
Kawałek sera solankowego szopskiego
Pietruszka - natka
Sól i pieprz
Lubczyk suszony


Wykonanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne.
Pozostałe składniki szatkujemy i mieszamy.


Powstałym farszem nadziewamy paprykę.
Układamy w naczyniu żaroodporny.


Jeżeli farsz się wyleje - nie martwić się :)
Nadmiar rozlać naokoło papryki.


Skropić lekko olejem i wstawić do piekarnika.
Piec pod przykryciem 35 minut w 190 stopniach C.




0 komentarze:

Prześlij komentarz