Subscribe:

Labels

poniedziałek, 9 listopada 2015

Śniadanie mistrza wg 5 Przemian

Jajka sadzone na dobry początek dnia

Najsmaczniejsze i najulubieńsze śniadanie, które mogłabym pochłaniać codziennie rano,
 popołudniu i wieczorem.
Szybkie w wykonaniu i naprawdę smaczne jajo :)


Przepis pochodzi z książki A.Ciesielskiej „Filozofia smaku”



Składniki:

2-3 jajka
4 plast. ulubionej wędliny (może być pieczony indyk)
imbir suszony, kurkuma, bazylia, sól, pieprz.
1 łyżeczka ketchupu, ogórek konserwowy,
ewent. kromka pieczywa


Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kładziemy wędlinę i podsmażamy chwilę.
Posypujemy suszonym imbirem -szczyptą.

Gasimy kuchenkę! :)
Teraz ostrożnie wbijamy jajka, żeby żółtko się nie rozpłynęło.
 Pieprzem czarnym, ziołowym lub cayenne posypujemy całość (białko i żółtko).
Solimy po szczypcie już same żółtka. Całość oprószamy świeżą lub suszoną bazylią. 
Na koniec szczypta kurkumy.

Włączamy gaz – na malutki ogień koniecznie. 
Patelnie przykrywamy pokrywką i czekamy chwilę. Podglądamy czy białko już się ścięło i czy na żółtku pojawiła się szklista otoczka. Jeżeli tak, zsuwamy delikatnie jajka. 
Zjadamy z odrobiną ketchupu i ogórkiem konserwowym.
Ewentualnie dodajemy kromkę chleba.

----------------------------------------------------------------

Nadmienię tylko,że kolejność dodawania wszystkich składników jest tu baaaardzo istotna :)

Bo jest to danie przyrządzone wg wytycznych Kuchni Pięciu Przemian,
którą staram się w mojej kuchni prowadzić.

Kuchnia ta wiąże się z Tradycyjną Medycyną Chińską,
ale czym jest taki sposób gotowania opowiem już przy innej okazji.

Nie każdy przepis będzie dot. Kuchni Pięciu Przemian oczywiście.
Niektóre stare zasłyszane przepisy, zostawiam takie jakie były i są przekazywane „od zawsze”. Czasami jednak można je lekko zmodyfikować,żeby do 5 Przemian pasowały :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz