Subscribe:

Labels

niedziela, 29 listopada 2015

Grillowana cukinia

Pomysł na wegetariański obiad lub dodatek do mięska.
Grillowane plastry cukinii, serek kozi z czosnkiem i jogurtem i dużo kiełków.
Pyszne proste danie.
Dla opornych mięsożerców dodajemy skrzydełka w miodzie :)



Składniki:

1 cukinia
1-2 ząbki czosnku
pół marchewki
ser kozi solankowy szopski lub ser feta
2 łyżki jogurtu
koperek świeży
kiełki (u mnie brokuła)
pieprz
czarny sezam


Wykonanie:

Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry. Lekko solimy i oprószamy pieprzem.


Rozgrzewamy patelnie grillową. Lekko natłuszczamy.
Grillujemy cukinię z dwóch stron. 


Marchewkę kroimy w paseczki i pod koniec grillowania cukinii na chwilę wrzucamy na patelnię. Mieszamy i zdejmujemy.


Ser łączymy na gładką masę z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.



Zgrillowane cukinie smarujemy serkiem i zawijamy w ruloniki.
Podajemy na garści ulubionych kiełków i posypujemy czarnym sezamem.




Oczywiście dla mięsożerców coś by się przydało...

Dlatego na szybko :)

W worku do pieczenia umieszczamy 10 skrzydełek kurczaka (pokrojone na części).
Wsypujemy przyprawy:
 sól, pieprz, paprykę słodką, odrobinę kminu rzymskiego, suszone ulubione przyprawy - co kto lubi - i dodajemy 2 łyżki miodu oraz  łyżkę ketchupu.
Mieszamy wszystko w worku, zakręcamy worek na supeł.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, na 60 minut.

Gotowe :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz