Subscribe:

Labels

piątek, 6 listopada 2015

Witamina po witaminie... Witamina A

Po zdrowie krok po kroku...


Wspominając o właściwościach różnych warzyw, owoców i ziół,
chciałam przybliżyć czym są te witaminy, minerały, pierwiastki itp.
Bo każdy niby coś słyszał, coś tam wie, ale czy „coś więcej”?
Skąd czerpać witaminy, czy faktycznie są nam niezbędne?


Pierwszą witaminą z mojej listy będzie witamina A.

WITAMINA A.




Sama witamina A nazwana jest Retinolem. Nasza wątroba wytwarza witaminę A, kiedy wchłonie popularną i znaną nam wszystkich tzw. pro-witaminę – Beta Karoten.
Witaminy A nie zawierają marchewka czy pomidory, dynia. Zawierają beta-karoteny, które wątroba zamienia w witaminę A. I to właśnie beta-karoteny najczęściej przyjmujemy, gdyż zawarte są w produktach pochodzenia roślinnego. Witamine A możemy znaleźć w mleku, maśle, jajkach, nerkach i wątrobie.
W swojej książce „Ukryte terapie” J.Zięba wspomina o kiepskiej wchłanialności beta-karotenu i o tym, że im więcej go spożywamy i np. pijemy bez opamiętania sok marchewkowy, nasz organizm robi coś odwrotnego i wchłania go coraz mniej...
Do tego organizm dziecka dość słabo przetwarza beta-karoten. Noworodek nie przetwarza go wcale. Dlatego małe dzieci muszą otrzymywać witaminę A z masła, żółtek czy innych tłuszczy zwierzęcych.
Chorzy na cukrzycę, niedoczynność tarczycy, z usuniętym woreczkiem żółciowym też mają problem z wchłanianiem i przetwarzaniem beta-karotenu w witaminę A.

Ciekawe jest to,że przemiana beta-karotenu w witaminę A może być zaburzona nadmiernym spożyciem tłuszczów wielonienasyconych, roślinnych. Przy czym karoteny są przetwarzane w witaminę A przy udziale soli żółciowych. A te wydzielają się w większej ilości, kiedy posiłek dostarcza odrobinę tłuszczu.
 Czyli sałatka sałatką, ale witaminy się przyswoją, jak trochę w tej sałatce tłuszczu będzie :)



Ale teraz kilka słów o roli witaminy A.

Wpływa na wzrok, stan skóry, błony śluzowe. 
Chroni przed infekcjami, zwiększa odporność organizmu.
Bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu kości przy współpracy z witaminą K2, o czym mało kto wie!
Ponadto witamina A i beta-karoten działają przeciwnowotworowo.
Ma także bardzo duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu, zapobieganiu przedwczesnemu oddzieleniu się łożyska od ścian macicy czy zapewnieniu odpowiedniej ilości mleka u karmiącej matki. Witamina A wpływa także na powstawanie spermy.

Trzeba zaznaczyć, że nie należy spożywać beta-karotenów produkowanych syntetycznie, bo mogą sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Gdzie jest naprawdę dużo witaminy A, tej prawdziwej, naturalnej?

W znienawidzonej przez dzieci WĄTRÓBCE :)
Wątroba wołowa zawiera w 100g 17 000 do 27 000 IU witaminy A;
W wątrobie kurzej jest ok.11 000 IU, w gęsiej ok. 33 000 IU, w wieprzowej ok. 22 000 IU a w cielęcej aż 40 000 IU.

*Powyższe informacje zaczerpnęłam z książek J.Górnickiej oraz J.Zięby.

0 komentarze:

Prześlij komentarz