Subscribe:

Labels

sobota, 7 listopada 2015

Domowa kiszona kapusta

"Gospodarz bez kapusty, miewa brzuch pusty"

Szybki i prosty sposób na własną kapustę kiszoną.
W smaku może Was zaskoczyć :)
W niczym nie przypomina podrasowanej kapusty ze sklepowej półki.




Składniki:

1 kg kapusty,
1 jabłko,
1 marchewka
koper,
kminek,
owoce jałowca,
2 g soli ( ja używam himalajskiej),

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na godzinę, aby zmiękła i straciła gorzkawy posmak.
Po tym czasie przekładamy do dużej miski.
Dodajemy starte jabłko, koper i/lub kminek (około 1 łyżeczki).
Ścieramy marchewkę i dodajemy do reszty.
Możemy dodać kilka ziaren jałowca, jeżeli ktoś lubi.

Mieszamy wszystko porządnie i przekładamy do słoików - mocno ubijając kapustę.
Przykrywamy słoiki.
Zostawiamy wszystko w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.
Po tym czasie jest gotowa do spożycia.








0 komentarze:

Prześlij komentarz