Subscribe:

Labels

niedziela, 29 listopada 2015

Kasztany jadalne

To się w ogóle je???
Nasz klimat nie sprzyja kasztanom jadalnym.
Rosną raczej w cieplejszych miejscach ( Włochy czy Francja).
Do tego drzewo kasztana jadalnego nie jest spokrewnione z naszym kasztanem.
Kasztany jadalne, oprócz minerałów i witamin (mają dużo magnezu, potasu i wapnia), zawierają dużo skrobi, która dostarcza nam energii.
 Polecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub pracują fizycznie.
Zawierają też dużo błonnika i zaspokajają głód.
Do tego są bezglutenowe :)
Smakują lekko słodkawo.
Możemy je gotować, piec, zetrzeć na mąkę.
Na słodko, na słono.
Eksperymentujmy :)



Składniki:

kasztany jadalne - dowolna ilość


Wykonanie:

Kasztany myjemy i osuszamy.


Nacinamy każdego na czubku (w krzyżyk).
Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem.


Gotujemy 15 minut.
Wyjmujemy kasztany z wody i układamy na brytfance.


Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Wkładamy kasztany i pieczemy 20 minut.
Studzimy i obieramy ze skorupek i skórki.


Mi smakowały oprószone solą.
Można ich użyć jako zamiennik ziemniaków do obiadu, można zrobić słodki krem.


Ale to może następnym razem :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz