Subscribe:

Labels

sobota, 21 listopada 2015

Sałatka z jarmużu i jabłka

Jarmuż należy do rodziny kapustnych.
 Niestety w Polsce używany bardziej do ozdoby niż jedzenia.
A szkoda... Zawiera on bowiem mnóstwo białka, błonnika, witamin i soli mineralnych.
Ma także bardzo silne działanie przeciwnowotworowe.
Działania tego na pewno nie pozbędziemy się jedząc go w surowej postaci.
Pyszną i prostą propozycję podaję niżej:)


Składniki: 

garść jarmużu,
1 jabłko,
sok z cytryny
migdały całe lub płatki
miód 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
szczypta soli
1/4 łyżeczki musztardy.


Wykonanie:

Umyty jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki - obrywamy grube łodygi.


Jabłko kroimy na małe kawałeczki - skrapiamy porządnie dużą ilością soku z cytryny.
Dodajemy do jarmużu.


Na suchej patelni prażymy chwilę migdały, posypujemy nimi sałatkę.


Oddzielnie mieszamy olej, miód, musztardę, sól i odrobinę soku z cytryny.
Polewamy sosem sałatkę :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz