Subscribe:

Labels

sobota, 7 listopada 2015

O kapuście na zdrowie

Kapusta dobra na wszystko?

Czy zastanawialiście się nad właściwościami kapusty, gdy pałaszowaliście jesienny bigos czy surówkę? Odkręcało was na myśl o wypiciu soku z kapusty? Być może po moim wpisie rzucicie się ochoczo na kapustę i na stałe zagości w waszym menu :)




Szukając informacji na temat kapusty ( której de facto nie lubię :) )
najwięcej znalazłam w książce „Apteka Natury” Jadwigi Górnickiej. Wymienione jest tam ponad 100 zastosowań kapusty na różne dolegliwości!

Właściwości lecznicze zawiera zarówno surowa, kiszona, jak i duszona, gotowana kapusta.
Zdrowy jest także świeży sok z jej liści.


Do wyboru mamy kapusty białe, włoskie i czerwone.
W medycynie ludowej kapusta zajmuje jedno z pierwszych miejsc, babcie używały liści kapusty na wszystko i to właśnie liście mają szczególne właściwości.

Liście stosowane zewnętrznie leczą:

 katar, zapalenie oskrzeli, problemy żołądkowo- jelitowe, wątrobowe, pęcherzowe, problemy skórne, egzemy, trądzik, łupież, guzy, nerwobóle reumatyczne, zębowe, oparzenia, odmrożenia, stłuczenia i siniaki, bóle głowy, migreny, astmę, ukąszenia, żylaki i wiele innych.

Im świeższa kapusta, tym mocniej działa. 
Przed użyciem należy umyć liście, osuszyć, rozbić tłuczkiem lub wałkiem aż puści sok.
I dopiero przykładać na bolące miejsca. Okład robimy z kilku liści, mocujemy bandażem, w razie potrzeby owijamy się chustką czy szalikiem.



Kapusta w postaci surówek i soku zalecana jest na dolegliwości gastryczne, jelitowe, układu oddechowego i ogólne osłabienie.
Kapusta zawiera magnez, miedź, żelazo, które pomagają na anemie.
Sam sok ma właściwości gojące i zabliźniające, zawdzięczamy je kleistym śluzom roślinnym, siarce, solom potasowym, witaminie U i K. 
Aby ułatwić trawienie kapusty, powinniśmy dodawać do niej kminek i majeranek.

Co z kiszoną kapustą?



Najlepsza będzie ta zrobiona samemu.

W sklepach najczęściej możemy trafić na podrasowaną kapustę, z dodatkiem np.octu czy kwasku cytrynowego. Pomijam już wynalazki z niekończącą się listą EEEeeee....

Jak zrobić kapustę w domu?
O tym w kolejnym poście :)

Natomiast o samej kapuście kiszonej:

zawiera ona enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów i błonnika. Enzymy mlekowe działają silnie dezynfekująco na układ pokarmowy. Dlatego nie należy ich niszczyć i płukać kapusty kiszonej.

Jak smakuje sok z kapusty?

Dla mnie jest lekko...  paskudny... Dlatego aby trochę zabić smak :) dodaję sok z marchewki lub buraka :)



Na co jeszcze może pomóc kapusta:
(jest tego wiele,ale wymienię popularniejsze)

1.Anemia : 1/2 szkl. Soku ze świeżej kapusty dziennie
2.Angina : okłady z liści na szyję, płukanie gardła sokiem z kapusty.
3.Biegunka: Jeść długo gotowaną kapustę i popijać wywar.
4.Ból głowy: okłady z liści na czoło, kark oraz strefę wątroby.
5.Grypa: do 3 szkl.soku dziennie.
6.Chore jelita: Popijać sok; rano zjadać 2 łyż. Kapusty kiszonej.
7.Robaki jelitowe: Popijać przez 3 dni rano 1 szkl.soku + okłady na dolną część brzucha.
8.Stłuczenia i kontuzje: okład z liści.
9.Bolesne miesiączkowanie, zapalenie macicy: okład z liści na dół brzucha, na 2-3 godziny.
10.Zapalenie zatok: okład z liści na całą noc. Rano i wieczorem wprowadzić do nosa 1/2 łyżeczki świeżego soku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz