Subscribe:

Labels

piątek, 20 listopada 2015

Jajko zapiekane

Rozpływające się w ustach żółtko.

Pomysł na kolejne śniadanie inaczej.


Składniki:

Garść jarmużu
3 pieczarki
1/2 cebuli czerwonej
4 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
oregano,
słony ser feta lub inny solankowy

Wykonanie:

Pieczarki, pomidory, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki.


Wszystko smażymy na patelni - możemy podsmażyć składniki na oleju z suszonych pomidorów.


Gdy wszystko zmięknie dodajemy jarmuż i podlewamy 3 łyżkami wody. Gdy straci objętość i woda wyparuje, dodajemy ser. 


Wszystko mieszamy, doprawiamy oregano. Nie solimy, ponieważ ser jest wystarczająco słony.


Warzywa przekładamy do kokilek.


Na wierzch wbijamy po 1 jajku, na żółtko sypiemy po szczypcie soli.


Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i pieczemy ok.7 minut - cały czas kontrolując stan jajka na wierzchu.
Białko powinno się ściąć, a żółtko pokryć cienką warstewką i w środku pozostać płynne.


Podajemy na ciepło, możemy zjeść do tego kawałek chleba.

0 komentarze:

Prześlij komentarz