Subscribe:

Labels

sobota, 7 listopada 2015

Jesienna zupa z dyni

Z sokiem z pomarańczy i imbirem

Jedna z wielu wersji zupy dyniowej. Albo się ją kocha - albo nienawidzi :)
Myślę jednak, że amatorom cytrusów może bardzo szybko przypaść do gustu.




Zupa jest naprawdę unikalna. Do tego powstaje w tempie ekspresowym.
Na przygotowanie poświęcisz maksymalnie 30 minut.

Składniki:

2 szkl. soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
mała dynia (drobno pokrojona)
korzeń imbiru, sól
ewent. miód
płatki migdałów


Wykonanie:

Do garnka wlewamy sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia.
Wsypujemy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości. 
Miksujemy wszystko na gładką masę.
Dodajemy starty korzeń imbiru - odrobinę, jeśli nie lubimy pikantnego smaku.
Dosypujemy sól do smaku.
Jeżeli w tej chwili zupa już nam smakuje, to gotowe.
Jeżeli czujecie,że brakuje soli, soku czy imbiru -dopraw.
Jeżeli pomarańcze były kwaśne, można zupę dosłodzić odrobiną miodu.
Podajemy posypane uprażonymi płatkami migdałów.





2 komentarze:

  1. A to gotowanie soku jest niezbędne? Utrata tylu witamin, tak szkoda.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oszczędzając witaminy, możemy udusić dynię w małej ilości wody. I potem dolać sok.
    Niestety później musimy zupę i tak podgrzać, bo lepiej smakuje ciepła :) Sok potraktuj jako aromat. Witaminy będą z dyni :)

    OdpowiedzUsuń