Ciecierzycę możemy przygotować nie tylko w postaci zupy czy dodatku do sałatki.
Jest też niezwykle popularny:
Hummus.
Hummus to pochodząca z Libanu, popularna na Bliskim Wschodzie, potrawa z ciecierzycy.
Można podawać ją z pieczywem lub pokrojonymi warzywami.
Dla mnie to ten rodzaj dania, które albo kochasz,
albo nienawidzisz od pierwszego kęsa :)
Czy Tobie smakuje?
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
pół szklanki pasty tahini
100 ml bardzo zimnej wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól
Wykonanie
Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
Miksujemy blenderem razem z pastą tahini,
czyli pastą z prażonych ziaren sezamu.
Dodajemy czosnek i 1/4 łyżeczki soli.
Miksujemy, stopniowo dolewając zimną wodę.
Kiedy masa połączy się w idealnie aksamitną, bez grudek, kończymy mieszanie.
Pastę podajemy posypaną słodką papryką, pietruszką i skropioną dobrą oliwą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz